Speed pedelec kiezen - waar moet je op letten?

18 September 2023 | Jacolien | 925 keer bekeken

Lekker buiten met de frisse wind in je gezicht. Een snelheid tot 45 km/u. Onderweg geen last van opstoppingen of files. En altijd plek om te parkeren. Wat is een speed pedelec toch een fijn vervoermiddel. Ook voor woon-werkverkeer. Zoek je ook zo’n handige en snelle e-bike? Bespaar jezelf veel uitzoekwerk en neem de tips op deze pagina goed door. Zo vind je snel je weg in speed pedelec land. Van de belangrijkste onderdelen tot de verkeersregels die gelden voor bestuurders van een speed pedelec. Je leest het allemaal hier. 

Maak kennis met de speed pedelec

Misschien denk je: een speed pedelec, wat is dat? Een speed pedelec is in feite een snelle e-bike. Een gewone e-bike biedt trapondersteuning tot 25 km/u, een speed pedelec tot een maximumsnelheid van 45 km/u. Kortom, je gaat flink harder. De speed pedelec wordt vooral veel ingezet voor woon-werkverkeer en voor het overbruggen van lange afstanden. Want zeker in drukke gebieden kan het zomaar zijn dat je met de speed pedelec sneller op je bestemming bent dan met de auto.

Welk type motor en welke accu kies je?

De combinatie van motor en accu is één van de belangrijkste overwegingen bij het uitzoeken van een speed pedelec. Want de snelheid en extra boost tijdens het trappen haal je voornamelijk uit deze twee onderdelen. Je fietst natuurlijk niet zomaar even 45 km/u. Zorg ervoor dat je kiest voor een motor en accu die passen bij je gebruik en verwachtingen.

De motor regelt de trapondersteuning. Bij een speed pedelec gebeurt dit vaak door middel van een middenmotor of een achterwielmotor. De kracht van een motor wordt uitgedrukt in newtonmeter (Nm). Hoe hoger dit getal is, des te meer ondersteuning je krijgt bij het fietsen. Beide type motoren hebben voor- en nadelen. Het is daarom belangrijk om het eerst zelf te ervaren en zo te bepalen wat het meest geschikt is voor je. 

De accu bepaalt samen met de motor hoeveel kilometer je aflegt met een volle accu. Dit wordt ook wel de actieradius genoemd. De capaciteit van een accu wordt uitgedrukt in wattuur (Wh). Hoe hoger dit getal, hoe meer kilometers je aflegt zonder de accu te laden. Bedenk vooraf goed waarvoor je de speed pedelec gebruikt en welke accu hierbij past.

Wil je een riem of ketting op je speed pedelec?

De aandrijving is een belangrijk onderdeel bij het uitzoeken van je ideale speed pedelec. Je hebt de keuze uit een belt (aandrijfriem) of ketting. Beide opties hebben voor- en nadelen. Een riem is erg stil, onderhoudsarm en gaat langer mee. Een ketting daarentegen is makkelijker te vervangen en heeft vaak een groter bereik qua versnellingen.

Ga je voor naaf of derailleur?

Deze vraag gaat over de versnellingstechniek van je speed pedelec. Een naafversnelling is een dicht systeem in de naaf van je wiel. Hiermee schakel je soepel, heb je weinig onderhoud en ben je beschermd tegen invloeden van buitenaf. Een derailleur is juist een open systeem en heeft een breed scala aan versnellingen. Dit kan handig zijn als je op heuvelachtig terrein rijdt. Door het open systeem komt er sneller vuil in, maar kan je overal ook goed bij. Test en ontdek zelf welk type versnelling het beste aansluit bij je rijstijl en hoe je de speed pedelec het liefste gebruikt.

Speed pedelec Stromer ST3

Welk merk en type speed pedelec past bij je?

Weet je welke onderdelen je belangrijk vindt? Dan is het tijd om te kijken naar het aanbod van speed pedelecs. Denk aan bekende merken als Stromer, Riese & Müller en Trek. Elk merk en type speed pedelec heeft zijn eigen kwaliteiten.

Tip: doe vooraf alvast wat online onderzoek. Lees reviews en zoek uit welk merk en type het beste bij je wensen en je budget past. Hou ook rekening met de garantie en service die het merk biedt. En niet onbelangrijk: test een aantal speed pedelecs en laat je adviseren. Zo weet je zeker dat je straks veel plezier hebt van je aankoop.

Welke verkeersregels gelden voor speed pedelecs?

Voordat je vol enthousiasme op het zadel springt, is het belangrijk dat je weet welke verkeersregels er voor speed pedelecs zijn. Omdat je met gemak de 45 km/u aantikt, moet je de juiste rijbaan kiezen, heb je te maken met helmplicht en geldt er op veel plaatsen een maximumsnelheid. Veiligheid staat voorop, dus hou je aan de regels. Zo bescherm je jezelf en andere weggebruikers.

Speed pedelec Stromer ST3

Zó voelt het fietsen op een speed pedelec

Na de juiste voorbereiding is het tijd voor de test in de praktijk. Kom langs bij JUIZZ en ervaar zelf de flinke snelheid en het gemak van een speed pedelec. De adviseurs staan klaar om je te helpen.

Bekijk alle speed pedelecsMeer e-bike blogs