De intercity onder de fietsen, dit is waarom je een speed pedelec wil

19 December 2022 | Jacolien | 2019 keer bekeken

Met een gangetje van 45 km per uur over de weg fietsen? Het kan echt, op een speed pedelec. Langzamerhand winnen deze snelheidsduivels terrein in Nederland. Waarom kies je voor een speed pedelec? Wat zijn de voordelen? Waar let je op bij de aanschaf? En gelden er voor speed pedelecs andere regels dan voor gewone fietsen? Lees snel verder en je komt alles te weten.

Wel de snelheid, niet de files

Op een speed pedelec fiets je met een snelheid tot 45 km per uur. Ideaal. Veel eigenaren van deze elektrische tweewieler zijn voormalige autoforenzen. Vaak stappen ze over omdat ze de dagelijkse files en verkeersgekte zat zijn. Of omdat ze meer willen bewegen, maar wel een flinke afstand moeten overbruggen. Nog vaker is het een combinatie van deze redenen.

Riese & Müller Charger speed pedelec

Waarom wil je een speed pedelec?

Een speed pedelec is in aanschaf best prijzig. Maar eerlijk, de voordelen winnen. Want wat scheelt deze snelle fiets je een hoop gedoe. Dit zijn de grootste voordelen:

Voordeel 1: snelheid

Met een snelheid tot 45 km per uur ben je absoluut sneller dan op een gewone fiets of een e-bike. Leg je regelmatig een flinke afstand af, bijvoorbeeld voor je werk? Dan bespaar je mogelijk veel tijd.

Voordeel 2: vermijd files

Veel mensen gebruiken de speed pedelec als alternatief voor de auto. Dit scheelt een hoop frustratie en verkeersdrukte onderweg. Woon of werk je in de stad? Grote kans dat je op de speed pedelec zelfs sneller bent dan met de auto.

Voordeel 3: geen gedoe met parkeren

Parkeren wordt een steeds groter probleem, met name in steden en drukkere gebieden. Een speed pedelec zet je gewoon op de stoep of in het fietsenrek. Zet ‘m wel goed op slot of zelfs binnen, want deze kostbare fietsen zijn erg gewild.

Voordeel 4: duurzaam

Op een speed pedelec is er geen sprake van directe uitstoot. Een fiets met accu is natuurlijk wel zwaarder op het wegdek dan een gewone fiets. Daarnaast moet je de accu ook opladen. Toch blijft het een veel milieuvriendelijker vervoersmiddel dan een auto.

Voordeel 5: extra beweging

Pak je de speed pedelec in plaats van de auto? Goed bezig! Zo blijf je lekker in beweging, ondanks en dankzij de trapondersteuning.

Waar let je op bij de aanschaf van een speed pedelec?

Een speed pedelec is een kostbare aanschaf. Je wil ongetwijfeld zeker zijn van een kwalitatief goede fiets. Let daarom extra op onderstaande aspecten.

Stromer ST3 speed pedelec

Aandachtspunt 1: positie van de motor

De speed pedelecs van Stromer hebben een achterwielmotor. Van zowel Riese & Müller als van Sparta zijn de speed pedelecs juist voorzien van een middenmotor. Meer over de verschillen tussen beide motoren lees je in deze blog.

Aandachtspunt 2: actieradius

De actieradius geeft aan hoeveel kilometer je met de betreffende opgeladen accu kan fietsen. Schaf je een speed pedelec aan voor het afleggen van langere afstanden? Dan is het handig als de accu een grote actieradius heeft. Om je een indruk te geven: met een accu van 800 Wh leg je tussen de 60 en 150 kilometer af. Dit is best een ruime marge, omdat het aantal kilometers na het opladen afhankelijk is van de ondersteuning die je kiest. En ook van de omstandigheden onderweg, zoals hellingen en flinke tegenwind.

Aandachtspunt 3: derailleur of belt drive

Op een speed pedelec zit een systeem met ketting (derailleur) of riem (belt drive). De derailleur duwt bij het schakelen de gesmeerde metalen ketting naar de kleinere en grote tandwielen. Het systeem van een belt drive werkt anders. Zo is de aandrijfriem van kunststof of carbon, waardoor deze onderweg stiller is. Ook heb je er weinig onderhoud aan en gaat de belt drive doorgaans 4 keer zo lang mee als een ketting. Een belt drive is wel veel kostbaarder in aanschaf.

Aandachtspunt 4: aantal versnellingen

Heb je een speed pedelec op het oog? Bij de specificaties zie je hoeveel versnellingen de fiets heeft. Hoe meer versnellingen, des te meer invloed je hebt op hoe licht of zwaar je fietst. Soms wordt gesproken over een traploze versnelling. Bij dit systeem heb je oneindig veel versnellingen. In de praktijk houdt dit in dat je de versnelling met een knop lichter en zwaarder draait. Hierbij is elke gewenste stand mogelijk binnen een bepaald bereik.

Aandachtspunt 5: het merk van de speed pedelec

Natuurlijk wil je een betrouwbare fiets. Zeker in dit segment. Kies daarom voor kwaliteit. De meest verkochte speed pedelec merken in Nederland zijn Stromer, Riese & Müller en Sparta. Dit zijn 3 leveranciers met een zee aan ervaring. En dat voel je als je op het zadel zit.

Aandachtspunt 6: de verplichte helm en overige accessoires

Een helm is verplicht op een speed pedelec. Zoek daarom bij de aanschaf van je speed pedelec ook gelijk een veilige en passende helm uit. Denk daarnaast ook aan geschikte regenkleding, een eventueel extra slot en een telefoonhouder voor onderweg. Ze zeggen niet voor niets: voorkomen is beter dan genezen.

Hoe zit het met de verkeersregels bij een speed pedelec? 

Een speed pedelec is eigenlijk een snelle elektrische fiets. Je mag in feite net zo hard als een brommer of scooter. Hierdoor heb je als bestuurder extra verantwoordelijkheden. Met name door de snelheid gelden er afwijkende verkeersregels voor speed pedelecs. Bijvoorbeeld dat je binnen de bebouwde kom niet op het fietspad mag.

Wat binnen de bebouwde kom wel mag met de speed pedelec, is fietsen op de rijbaan. Dit is best even wennen, vooral als je met je fiets tussen de auto’s bij het verkeerslicht staat. En zo gelden meer afwijkende regels. Zoek dit vooraf goed uit.

Tip: let onderweg extra op, want het Nederlandse verkeer is nog niet helemaal gewend aan de snelle speed pedelecs.

Koop je een speed pedelec zonder kenteken?

Een RDW-keuringsstation keurt je speed pedelec voordat deze de straat op mag. Hiervoor maak je een afspraak via de website van RDW. Als de speed pedelec aan de eisen voldoet, krijg je binnen enkele dagen het kentekenbewijs en apart daarvan ook de tenaamstellingscode toegestuurd. Vervolgens verzeker je de speed pedelec en laat je een kentekenplaat maken bij een erkende kentekenfabrikant. Hiervoor heb je het kentekenbewijs nodig.

Riese & Müller Charger speed pedelec

Rij niet zonder kentekenplaatje naar een RDW-keuringsstation. Je loopt kans op een flinke boete als je op een speed pedelec zonder kenteken fietst. Kom je toch graag op de speed pedelec naar de keuring? Vraag dan een eendagskenteken aan bij de RDW.

JUIZZ regelt het voor je

Koop je een speed pedelec bij JUIZZ? Dan verzorgt JUIZZ als RDW-geregistreerde dealer gelijk ook de aanvraag en het kenteken bij de RDW. Scheelt je een hoop regelwerk en tijd.

Hoe zet je een speed pedelec op naam?

Heeft je nieuwe speed pedelec al een kenteken? Dan werkt dit hetzelfde als bij een brommer of scooter. Ga naar een kentekenloket en schrijf de speed pedelec over op jouw naam. Hiervoor heb je een geldig legitimatiebewijs, kentekenkaart en de tenaamstellingscode nodig. Het overschrijven brengt kosten met zich mee. 

Wil je de snelheid van de speed pedelec zelf ervaren? 

Plan een proefrit en kom langs bij JUIZZ. Je zult verrast zijn over de snelheid en het gemak van deze bijzonder snelle fiets. De JUIZZ-adviseurs vertellen je graag alles over de speed pedelec. Zoals de technische specificaties, de verschillende merken en hoe alles werkt. 

Bekijk alle speed pedelecsMeer e-bike blogs