Hoe weet je welke actieradius je nodig hebt?

11 April 2023 | Jacolien | 746 keer bekeken

Heb je lekker de vaart erin, stopt je elektrische fiets ermee. Accu leeg, zal je net zien. Balen natuurlijk. Gelukkig kan je wel verder fietsen met een lege accu. Hoewel het zonder ondersteuning flink trappen is op een toch wat zwaardere e-bike, elektrische bakfiets of speed pedelec. Ach, wie weet vind je het deze keer wel lekker om je kuiten extra te trainen. Voorkom je dit liever in de toekomst? Lees dan snel verder en ontdek welke actieradius het beste bij je past. Op naar veel moeiteloze tochten! 

Je actieradius, hoe zit dit precies?

De actieradius geeft aan hoeveel kilometer je maximaal kan fietsen met een volle accu. Je werkelijke actieradius is van veel factoren afhankelijk. Denk aan de weersomstandigheden, het hoogteverschil, type wegdek, gewicht van de fietser en de gekozen ondersteuningsstand. Hierdoor is het lastig om een hele nauwkeurige actieradius af te geven. 

Hoe lees je de actieradius bij het uitzoeken van een e-bike?

Bij elektrische fietsen, bakfietsen en speed pedelecs staat de actieradius vermeld bij de productspecificaties. Vaak wordt er alleen wel een flinke marge aangehouden, bijvoorbeeld een actieradius van 50 tot 90 kilometer. Betekent dit dat je moeiteloos 70 kilometer aflegt? Of moet je na 50 kilometer je accu voor de zekerheid even opladen?

Vrouw op Trek elektrische fiets

De weergegeven actieradius gaat altijd uit van gemiddelde omstandigheden. Denk aan het weer, hoe steil de weg is en je lichaamsgewicht. Stel, de actieradius is 50 - 90 kilometer. Dan geldt 50 kilometer als je de krachtigste ondersteuningsstand gebruikt. En 90 kilometer bij de minst krachtige ondersteuningsstand. Ook je eigen keuze is dus van invloed op de actieradius. Ga je voor de zuinige ECO-stand en werk je zelf wat harder? Of kies je toch voor de TURBO-stand en laad je de accu liever wat vaker op? 

Hoe bereken je de benodigde actieradius van je elektrische bakfiets? 

Bedenk als eerste waarvoor je de fiets gebruikt. Wil je het liefst lange tochten maken, gebruik je de fiets voor woon-werkverkeer of doe je vooral je dagelijkse boodschappen op de fiets? Neem ook mee of je de accu eventueel op je werk kan opladen en of je de fiets soms ook voor andere doeleinden gebruikt of uitleent. 

Heb je in beeld waarvoor je de fiets gebruikt? Dan bereken je ook eenvoudig welke afstand je wil afleggen zonder tussentijds opladen van je accu. Hou er wel rekening mee dat je een fiets nooit precies gebruikt zoals je verwacht. Speel daarom op safe en kies een accu met een wat ruimere actieradius. Als de accu achteraf niet krachtig genoeg is, ben je verder van huis of meer geld kwijt. 

Tip: hoe ver kan je met een elektrische fiets rijden? Met deze handige Bosch ebike actieradius calculator bereken je heel eenvoudig en nauwkeurig je actieradius. 

Man op Carqon bakfiets

Verliest een accu kracht na verloop van tijd?

Helaas wel. De accu van je elektrische fiets is een grote oplaadbare batterij. En net als alle oplaadbare batterijen, levert ook een accu in de loop van de tijd power in. Dit heeft ook gevolgen voor je actieradius. Na een paar jaar leg je met een volle accu minder kilometers af dan in het begin. Hou hier rekening mee bij de aankoop van een elektrische fiets, of bij de aanschaf van een nieuwe accu.

Kies de accu en elektrische fiets die bij je past

Wil je de melding van een (bijna) lege accu op je display voorkomen? Je bent het voordeligst uit als je gelijk de juiste accu kiest voor je ritten. Kom langs bij JUIZZ, de adviseurs vertellen je graag alles over de verschillende accu’s en actieradius. Heb je een mooie e-bike op het oog? Maak dan gelijk een proefrit, zodat je de fiets al kent voordat je hem koopt.

Bekijk alle elektrische fietsenMeer e-bike blogs