Wat is én fietst beter? Belt drive of ketting?

4 May 2023 | Jacolien | 2323 keer bekeken

Stel, je staat op het punt om een nieuwe fiets te kopen. Kies je dan een fiets met een ketting of een belt drive? Lastig, want de aandrijving van je fiets is nogal bepalend voor je rit. Aan de ene kant heb je de vertrouwde ketting. Aan de andere kant heb je de belt drive, de onderhoudsvriendelijke aandrijfriem. Welk systeem heeft je voorkeur? Lees hier de voor- en nadelen van beide opties en maak een weloverwogen beslissing. 

Maak kennis met de belt drive, de stille kracht achter je fiets

De belt drive (oftewel aandrijfriem) wordt gebruikt als alternatief voor de traditionele ketting. Een belt drive is in feite een getande riem van sterk materiaal, vaak carbon. Een groot voordeel van een belt drive is dat deze onderhoudsarm is. De riem roest namelijk niet. Ook hoef je een belt drive niet regelmatig te smeren en te vervangen, zoals bij een ketting het geval is. Hierdoor is de aandrijfriem veel duurzamer en gaat dus langer mee dan een ketting.

Flyer Upstreet elektrische fiets met belt drive

Een belt drive maakt minder geluid dan een ketting. Zo geniet je van een stille en comfortabele rit. Bovendien is een aandrijfriem lichter van gewicht dan een ketting, waardoor je fiets iets minder weegt.

Een belt drive heeft ook enkele nadelen

Een belt drive is aanzienlijk duurder dan een ketting. Ook kan deze alleen gecombineerd worden met naafversnellingen. Hierdoor heb je vaak minder versnellingen dan bij een derailleur. Of dit laatste een nadeel is, hangt af van de reden waarvoor je de fiets gebruikt en je persoonlijke voorkeuren.

Het afstellen van de belt drive is wat complexer dan bij een ketting. De afstelling komt namelijk heel precies. Als de aandrijfriem te strak staat, slijt deze sneller en loop je zelfs het risico dat de belt breekt. 

Het verhaal achter de voordelige ketting

De fietsketting is een klassiek systeem. Je kent het vast wel: door te trappen breng je een metalen ketting in beweging. De ketting draait om de tandwielen en trekt daarmee de fiets vooruit. Een groot voordeel van de ketting is dat deze een stuk voordeliger is dan een belt drive. Ook kan je een ketting combineren met zowel naaf- als derailleurversnellingen. Zo heb je vaak keuze uit fietsen met veel meer versnellingen.

Trek Verve+ elektrische fiets met ketting

Het juist afstellen van een fietsketting komt minder nauwkeurig dan bij een belt drive. Door de ketting regelmatig af te laten stellen, verleng je de levensduur van de ketting en zorg je ervoor dat deze soepel blijft draaien.

En dit zijn de nadelen van een ketting

Door het materiaal (staal), is een ketting onderhoudsgevoeliger dan een belt drive. De tandwielen zijn ook van staal, waardoor het systeem sneller slijt. Een ketting kan daarnaast ook geluid maken, met name als ‘ie niet goed is afgesteld. Om roest te voorkomen, is het slim om de ketting regelmatig schoon te maken. Ook is het nodig om de ketting regelmatig te smeren. Heb je een open kettingkast? Let er dan op dat je geen vlekken in je kleding krijgt. 

De voors en tegens van belt drive en een ketting in één oogopslag

Om het overzichtelijk te maken, vind je hieronder de voordelen en nadelen van een belt drive en ketting samengevat. 

Belt drive

+ Onderhoudsarm
+ Duurzaam (gaat lang mee)
+ Geluidsarm
+ Geen smeer of vlekken in je kleding
- Aanschafprijs
- Alleen mogelijk bij naafversnelling
- Nauwkeurig afstellen

Ketting

+ Voordelig
+ Mogelijk bij zowel naaf- als derailleurversnelling
+ Eenvoudig af te stellen
- Regelmatig onderhoud nodig: smeren, bijstellen
- Slijtgevoelig
- Kan lawaai maken als er geen onderhoud wordt gepleegd
- Oppassen voor smeervlekken

De versnellingssystemen achter de ketting en belt: naafversnelling en derailleur

Hoe werkt een naafversnelling? De naam zegt het al, een naafversnelling is een versnellingssysteem in de achternaaf van een fiets. Deze naaf is verbonden met de shifter op het stuur, hiermee stel je de gewenste versnelling in. Als je de shifter beweegt, verandert de positie van de tandwielen in de naaf. Zo kies je zelf de versnelling en kan je sneller of langzamer fietsen. Een naafversnelling is makkelijk te gebruiken en heeft weinig onderhoud nodig. Het vervangen van onderdelen is soms wel wat ingewikkeld. 

Bij een traploze naafversnelling heb je geen vast aantal versnellingen meer, maar draai je de shifter op het stuur in elke gewenste stand. Oneindig veel versnellingen dus. 

En hoe werkt een derailleur? De derailleur zit op het achterste gedeelte van het frame en wordt bediend door de shifter op het stuur. Hiermee kies je de juiste versnelling. Als je een versnelling kiest, beweegt de derailleur de ketting naar een ander tandwiel, zodat je lichter of zwaarder fietst. 

Belt drive versus ketting, wat is beter?

Deze vraag is niet eenvoudig te beantwoorden. Het hangt namelijk sterk af van je persoonlijke voorkeuren. Wil je weinig onderhoud, een lange levensduur en een stille rit? Dan is een belt drive waarschijnlijk de beste optie. Heb je een beperkt budget? Of wil je graag derailleurversnelling? Wellicht past een ketting dan beter bij je.

Kom langs en voel zelf wat prettig fietst

Ervaar zelf wat het beste bij je past en plan een proefrit bij JUIZZ. Ben je op zoek naar snelheid, duurzaamheid, onderhoudsgemak of gewoon een soepele rit? De JUIZZ-adviseurs helpen je graag de juiste keuze te maken.

Bekijk alle elektrische fietsenMeer e-bike blogs