Zoeken

Op zoek naar een speed pedelec? Lees hier de belangrijkste verkeersregels

2 January 2023 | Jacolien | 1786 keer bekeken

Ben je van plan om je eerste speed pedelec te kopen? Dan ben je ongetwijfeld al in aanraking gekomen met de verkeersregels die voor deze 45 km fiets gelden. Wil je precies weten hoe het zit? Bijvoorbeeld hoe de kentekenregistratie werkt? En hoe hard je met een speed pedelec binnen en buiten de bebouwde kom mag? In dit artikel staat alles wat je wil weten vóórdat je op het zadel van een speed pedelec kruipt. 

Wat zijn de regels voor een speed pedelec? 

Een speed pedelec is eigenlijk een snelle elektrische fiets. Door de maximum toegestane snelheid van 45 km per uur zijn de verkeersregels voor een speed pedelec flink anders dan voor een gewone fiets of e-bike. Logisch, want je mag net zo hard als een brommer of scooter. Dit zijn de belangrijkste regels en voorwaarden voor bestuurders van een speed pedelec:

Leeftijd en rijbewijs

Je moet minimaal 16 jaar oud zijn en hebt rijbewijs AM (bromfiets), A (motor) of B (auto) nodig.

Maximum snelheid en juiste rijbaan

Rij op de rijbaan of op een fiets/bromfietspad, dus niet op een gewoon fietspad. De maximumsnelheid van een speed pedelec is 45 km/u op de rijbaan, 40 km/u op een fiets-/bromfietspad buiten de bebouwde kom en 30 km/u op een bromfietspad.

Helm verplicht

Je bent verplicht om een helm te dragen. Dit moet een goedgekeurde speed pedelec helm of goedgekeurde bromfietshelm zijn. Een goedgekeurde speed pedelec helm herken je aan de markering NTA 8776:2016. Bromfietshelmen hebben een cirkel met daarin de hoofdletter E als keurmerk. Tref je dit keurmerk in je helm aan? Dan weet je dat de helm in de EU getest is. Een veilige gedachte!

Man met speed pedelec Riese & Müller Supercharger schuilt voor de regen

Overige vereisten onderweg

De speed pedelec moet voorzien zijn van een geel kenteken, een linker achteruitkijkspiegel, een VIN (voertuigidentificatienummer), goed werkende verlichting en rode en witte/gele reflectoren. Zorg ervoor dat je onderweg ook altijd het kentekenbewijs bij je hebt.

Verplichte verzekering

Je bent verplicht om je speed pedelec minimaal WA te verzekeren. Het is daarnaast ook mogelijk om voor een uitgebreidere verzekering te kiezen, bijvoorbeeld diefstal of all risk. Lease je een speed pedelec? Dan is deze automatisch verzekerd. 

Extra regels voor de bestuurder

Ben je onderweg? Op een speed pedelec mag je geen elektronische apparaten vasthouden, zoals een telefoon. Handsfree bellen en muziek luisteren mag wel, zolang dit geen gevaarlijke situaties  in het verkeer veroorzaakt. Je mag niet onder invloed van alcohol, drugs en sommige medicijnen rijden. Dit kan gevaarlijk zijn voor jezelf en voor andere weggebruikers.

Vrouw en man fietsen op Stromer ST3 speed pedelec

Mag je overal fietsen met een speed pedelec?

Nee, met een speed pedelec mag je niet over het gewone fietspad fietsen. Rij je op een fiets/bromfietspad? Dan mag je hier wel fietsen. Vind je het lastig om een goede route uit te stippelen? Geen zorgen, de Fietsersbond heeft voor speed pedelecs een speciale routeplanner ontwikkeld. Vul de vertrek- en aankomstlocatie in en klik op ‘plan route’. De planner toont vervolgens de beste route en houdt rekening met de geldende regels voor een speed pedelec. Handig toch? 

Tip: met een telefoonhouder heb je de route onderweg altijd bij de hand.

Hoe registreer je een speed pedelec op je naam?

Een speed pedelec is voorzien van een geel kenteken. Deze schrijf je via een kentekenloket over op je naam, net als bij een brommer of scooter. Koop je een mooie speed pedelec bij JUIZZ? Dan regelt en betaalt JUIZZ de registratie voor je. Let wel op: het op naam zetten van een speed pedelec duurt minimaal 7 werkdagen.

Man rijdt op Riese & Müller Charger3 speed pedelec

Alles weten over speed pedelecs?

En wil je zelf ervaren hoe de snelheid van 45 km/u op een speed pedelec voelt? Kom langs en maak een proefrit. De JUIZZ-adviseurs vertellen je graag alles over de onderdelen en werking van de speed pedelec. Heb je jouw favoriet uitgezocht? JUIZZ regelt dat de speed pedelec geregistreerd wordt en op jouw naam komt.

Bekijk alle speed pedelecsMeer e-bike blogs