Zoeken

Meer dan een gewone fiets - alles over de longtail

11 October 2023 | Jacolien | 271 keer bekeken

Je stapt uit bed. De zon schijnt. Het is een perfecte dag om er even tussenuit te gaan met de kinderen. Op de longtailfiets natuurlijk. Na het ontbijt trap je moeiteloos door de straten. De kinderen zitten veilig achterop de lange bagagedrager. En de fietstassen zitten vol met spelletjes en lekkernijen. Onderweg klets je er gezellig op los en besef je hoe fijn het is dat je deze handige fiets hebt. Wat is een longtail? Welke mogelijkheden heb je allemaal met de extra lange staart? En wat zijn de voordelen en nadelen van een longtailfiets?

Wat is een longtailfiets?

De longtailfiets lijkt op een gewone elektrische fiets, maar heeft een extra lange bagagedrager. Rust de fiets uit met de juiste accessoires en je neemt heel makkelijk 2 of 3 kinderen mee achterop. Ook voor je wekelijkse boodschappenrit is de longtailfiets een fantastische oplossing. Je plaatst een krat op de bagagedrager en neemt al je boodschappen mee naar huis. En heb je een baby? Ook  de allerkleinste kan veilig in de Maxi-Cosi mee op de fiets.

Longtails_riesemuller_multitinker.jpg

Voordelen van een longtailfiets

Een longtailfiets kan een perfect alternatief zijn voor de bakfiets of een gewone elektrische fiets. Waarom? Lees hier de voordelen van een longtailfiets.

Extra ruimte

Door de extra lange bagagedrager heb je achterop veel meer ruimte om passagiers en bagage te vervoeren. Zo neem je zonder gedoe meerdere kinderen en/of boodschappen mee.

Veelzijdig

Je past de longtailfiets makkelijk aan je behoeften aan. Met slimme accessoires zoals railsystemen, kinderzitjes en bakken gebruik je deze bijzondere fiets voor verschillende situaties.

Compact

In vergelijking met een bakfiets is de longtailfiets compacter. Hij is nauwelijks langer dan een gewone e-bike. En natuurlijk een stuk smaller dan bakfietsen. Ideaal als je niet zoveel plek in de schuur hebt of bij het parkeren in de stad.
Wendbaar. Longtails zijn verrassend wendbaar. Je manoeuvreert soepel door het verkeer en maakt makkelijk bochten. Bijna zoals op een gewone fiets of e-bike. 

Duurzaam

Net als bij andere fietsen, is de longtailfiets een duurzaam alternatief voor de auto. Voordeliger én beter voor het milieu. Met zo’n familievriend voor de deur, laat je de auto écht sneller staan. 

Nadelen van een longtailfiets

Ondanks de voordelen, heb je met een longtail ook te maken met een paar uitdagingen. 

Balans

Met name als je veel gewicht vervoert, merk je dat de balans niet helemaal hetzelfde aanvoelt als bij een bakfiets. Dit went overigens wel snel. 

Opslagruimte

Ondanks dat de longtailfiets best veel extra ruimte biedt, kan dit niet op tegen de immense ruimte van een gewone bakfiets. 

Geen bak

Dit klinkt misschien wat vreemd, maar de longtail is niet opgewassen tegen bepaalde voordelen van de bakfiets. Bij de longtailfiets ontbreekt de veilige bak die de kinderen extra beschermt. En ook heb je onderweg geen zicht op de kinderen, wat bij een bakfiets wel het geval is. 

Tip: onthoud altijd dat de voor- en nadelen van een longtailfiets afhankelijk zijn van je persoonlijke wensen en voorkeuren. Maak daarom altijd een proefrit voordat je een beslissing neemt.

Longtails_riesemuller_multicharger.jpg

Belangrijke punten bij het kopen van een longtailfiets

De motor, de accu, type versnelling… Bij het uitzoeken van een nieuwe longtailfiets, kijk je eigenlijk naar vrijwel dezelfde punten als bij een gewone e-bike. Daarnaast is het natuurlijk bij longtailfietsen extra belangrijk hoeveel gewicht de bagagedrager kan hebben. 

Twee populaire longtailfietsen:

Riese & Müller Multitinker Vario. Deze longtail is een plaatje om te zien en bovendien uitgerust met de meest betrouwbare onderdelen. Zo heeft de Multitinker de krachtige (85 Nm) en smart Bosch Performance CX middenmotor én een Bosch Powertube accu (625 Wh). Ook is deze Riese & Müller voorzien van een onderhoudsvriendelijke belt drive. Kortom, soepele kilometers gegarandeerd. 


Bike43 Alpster Enviolo. Elke rit op deze prachtige longtailfiets is een feest. Bosch is vol vertegenwoordigd met de krachtige Cargo middenmotor en Powerpack accu. En met de traploze naafversnelling schakel je intuïtief onder alle omstandigheden. Voor de bagagedrager biedt Bike43 een groot assortiment aan accessoires, zodat je de longtail op meerdere manieren kan gebruiken, met én zonder kinderen achterop.

Longtails_trek_Fetch.jpg

Deze handige longtail-accessoires zijn bijna onmisbaar

Bankje voor de kinderen

2 of 3 kinderen achterop is heel normaal bij een longtailfiets. Wat een gezelligheid! Bij sommige longtails zit het bankje automatisch achterop de bagagedrager. Bij andere longtails bevestig je deze los. Denk ook aan de veiligheid van je kinderen en bestel er rails bij. En zakken of bakken om de benen te beschermen. Vaak kan je deze accessoires als één pakket aanschaffen.

Maxi-Cosi adapter

De allerkleinste neem je niet zo makkelijk mee op een gewone fiets of e-bike. Dit is allemaal verleden tijd. Met de Maxi-Cosi adapter neem je ook de baby veilig mee achterop de longtailfiets.

Opbergbox

Ook voor boodschappen of andere spullen is de extra lange bagagedrager ideaal. Plaats de opbergbox veilig achterop en profiteer van de extra ruimte die je hebt.

Afdekhoes

In Nederland valt de regen soms met bakken uit de lucht. Niet ideaal als je mooie longtailfiets regelmatig buiten staat. Bescherm je fiets en gebruik een afdekhoes. En zo voorkom je gelijk een vlek op je kleding als je per ongeluk op een nat zadel gaat zitten. 

Peuterstoeltje

Is de kleine te groot voor de Maxi-Cosi, maar te klein om los achterop te zitten? Met het peuterstoeltje neem je de kleintjes veilig mee op pad. Op sommige longtailfietsen plaats je zelfs 2 peuterstoeltjes achter elkaar. 

Benieuwd naar hoe een longtail fietst? 

Kom gezellig langs bij JUIZZ en ervaar zelf hoe een longtailfiets rijdt. De JUIZZ-adviseurs staan klaar en helpen je bij je zoektocht. Wordt het de Riese & Müller of Bike43? Of ga je voor een andere longtailfiets?

Bekijk alle longtailfietsenMeer e-bike blogs