Hoe ver kom je met een volle accu op je elektrische bakfiets?

19 October 2023 | Jacolien | 2114 keer bekeken

Wat is het heerlijk om samen met de kinderen eropuit te gaan. Op de elektrische bakfiets natuurlijk. Staat er een leuke tocht op de planning? Kijk vooraf goed hoeveel kilometer je kan afleggen met een volle accu, ook wel de actieradius genoemd. Want het is echt zwaar trappen als de accu van je elektrische bakfiets leeg is. Gelukkig heb je zelf ook invloed op hoe snel je accu leegloopt. Hoe? Lees snel verder. 

Deze zaken hebben invloed op de actieradius van je bakfiets

Wil je graag lange afstanden met je elektrische bakfiets afleggen? Dankzij deze handige tips weet je hoe je zo zuinig mogelijk omgaat met de capaciteit van je accu. En dus een optimale actieradius. Wil je graag gelijk weten hoeveel kilometer je fietst met bijvoorbeeld een 400 en 500 Wh accu? Klik dan hier.

1. Het hart van je bakfiets: de motor

De trapondersteuning van je elektrische bakfiets ontleent z’n power aan de motor. Dit is bij bakfietsen meestal een middenmotor en soms een achterwielmotor. Eigenlijk werkt het heel eenvoudig: hoe krachtiger de motor (dit wordt uitgedrukt in Nm), des te meer trapondersteuning je krijgt. En: hoe meer trapondersteuning je krijgt, des te sneller loopt je accu leeg. De motor en de accu zijn dus nauw met elkaar verbonden.

2. Niet minder belangrijk: de accu

De capaciteit van een accu wordt uitgedrukt in Wh. Hoe hoger dit getal, des te meer kilometers je maakt. De kracht van de motor op je bakfiets heeft hier ook invloed op. Met een krachtigere motor verbruikt de accu meer. Kijk daarom altijd goed naar de combinatie van accu en motor, want deze bepalen beide voor een groot deel je actieradius.

Tip: wil je graag flinke tochten maken? Op de Carqon bakfietsen passen 2 accu’s. Zo fiets je met gemak hele afstanden zonder laadpauzes onderweg. 

Een vrouw met een kind in een Carqon elektrische bakfiets

3. Je favoriete ondersteuningsstand

Fiets je graag met maximale ondersteuning of doe je het liefst zelf het meeste werk? Je rijgedrag heeft invloed op de actieradius. Een elektrische bakfiets heeft meerdere standen waar je de mate van trapondersteuning mee bepaalt. Hoe meer ondersteuning je bij het fietsen krijgt, des te sneller loopt de accu leeg. Heb je een lange afstand in de planning? Neem dan genoegen met een lagere ondersteuning.

Tip: je verhoogt de actieradius van je bakfiets als je op tijd schakelt en in de juiste versnelling fietst. Als je in een te lichte versnelling fietst, loopt je accu sneller leeg. Koop je een elektrische bakfiets met automaat? Dan regelt je bakfiets dat je in de meest optimale versnelling rijdt. 

4. Hobbelig of effen? De ondergrond doet veel

Hobbelige wegen vragen meer capaciteit van de motor en de accu. Een uitdagende ondergrond is nu eenmaal harder werken voor je bakfiets. Je hebt hier weinig vat op, maar kan er natuurlijk wel rekening mee houden. Waar je wel invloed op hebt is de bandenspanning. Met zachte banden heeft de bakfiets meer weerstand. De accu moet daardoor harder werken en loopt sneller leeg. Pomp daarom regelmatig je banden op.

Tip: op de zijkant van de banden staat vermeld wat de beste druk is voor de banden. Gebruik je een fietspomp met drukmeter, dan weet je of je de juist druk aanhoudt.

5. Een volle bak? Ideaal, maar het weegt ook wat

Met een bakfiets kan je veel meenemen onderweg. Erg handig, maar het gewicht dat je meeneemt heeft natuurlijk wel effect op de actieradius van je elektrische bakfiets. Hoe zwaarder beladen, des te harder de motor moet werken. En dit houdt weer in dat de accu sneller leegloopt.

Tip: heb je een flinke fietsrit in gedachten, denk vooraf alvast goed na over wat je wel en niet meeneemt. Kan er bagage thuis blijven? 

6. Omgevingsfactoren, zoals een helling of flinke wind

Fiets je op een vlakke, geasfalteerde weg en heb je de wind in je rug? Grote kans dat je meer kilometers maakt met je accu. Dit zijn namelijk optimale omstandigheden voor een zo groot mogelijke actieradius van je elektrische bakfiets. Op heuvelachtige of onverharde wegen moeten de motor en accu harder werken. Bij flinke tegenwind of storm is dit ook aan de orde. Je accu zal dan sneller leeglopen. 

7. Ga slim om met bakfietsaccessoires 

Hoe meer gestroomlijnd je bent op je elektrische bakfiets, des te gunstiger de actieradius is. Gebruik de handige bakfietsaccessoires daarom zo optimaal mogelijk.  Heb je bijvoorbeeld geen zin om de regenhuif in te klappen, ondanks de gunstige weersomstandigheden? Zet je er dan even toe. Het is een kleine moeite en levert je een grotere actieradius op.

Tip: vergeet niet dat de leeftijd van de accu ook invloed heeft op de actieradius. Na een aantal jaar kan het dus lonen om een vervangende accu aan te schaffen.

een man met een kind en een bakfiets met regenhuif

Hoeveel kilometer fiets je gemiddeld per type accu?

De meeste elektrische bakfietsen uit het assortiment van JUIZZ zijn voorzien van een Bosch middenmotor. In het overzicht hieronder zie je de actieradius voor iedere motor. Zo zie je snel welke motor- en accucombinatie bij je ritten past. De kortste afstand is de gemiddelde actieradius bij de hoogste ondersteuningsstand. De langste afstand staat voor de gemiddelde actieradius bij de laagste ondersteuningsstand. 

Motor300Wh400Wh500Wh625Wh750Wh
Bosch Active40 - 90 km50 - 120 km60 - 140 km80 - 170 km90 - 190 km
Bosch Active Plus40 - 80 km50 - 110 km60 - 130 km80 - 150 km90 - 170 km
Bosch Performance30 - 70 km40 - 90 km50 - 110 km 70 - 140 km80 - 160 km
Bosch Performance Speed  25 - 60 km30 - 80 km 
Bosch Performance CX35 - 60 km40 - 75 km50 - 90 km70 - 110 km80 - 130 km
Bosch Cargo Line35 - 60 km40 - 75 km50 - 90 km70 - 110 km80 - 130 km

Verbonden met je accu

Heb je een e-bike met onderdelen van Bosch? Met de DualBattery schakelt het systeem slim tussen de accu’s. Zo worden ze slim geladen en ontladen. Dit zorgt ervoor dat ze zo lang mogelijk meegaan. Wil je nog wat extra kilometers meenemen in je rugzak? Met de compacte en lichtgewicht Range Extender heb je extra zekerheid en kom je onderweg niet snel met een lege accu te staan.

Tip: de handzame Range Extender combineer je met de PowerTubes en CompactTubes van Bosch. Dit zijn smart accu’s en zitten niet in elke e-bike. Informeer vooraf daarom goed of je de Range Extender kan gebruiken.

Koop je een elektrische fiets? Laat je goed adviseren

De JUIZZ-adviseurs leggen je graag alles uit. Ook over de verschillende motoren en accu‘s op elektrische bakfietsen. Plan een afspraak en kom langs. Kan je gelijk een proefrit maken en testen welke bakfiets van JUIZZ je fijn vindt. 

Bekijk alle elektrische bakfietsenMeer e-bike blogs

Deze blog is op 7 februari 2023 voor het eerst gepubliceerd en op 19 oktober 2023 bijgewerkt.