JUIZZ wordt Fietsvoordeelshop.nl - Meer informatie

Zo pomp je je fietsbanden op - alles over bandenspanning

21 June 2023 | Jacolien | 2834 keer bekeken

Ken je dat? Je fietst over een drempel en voelt ineens dat je velgen de weg raken. Balen, je banden zijn te zacht. Thuis maar snel fiksen. Want met harde banden fiets je veel soepeler. Toch is té hard ook niet goed. Hoe vaak moet je eigenlijk je fietsbanden oppompen? Hoeveel bar kan er in een fietsband? Verschilt dit nog per fiets? Zijn te harde of te zachte banden slecht voor je fiets? En welke ventielen zijn er? Lees snel verder en ontdek alles wat je moet weten om te pompen als een pro.

Soms heeft je fietsband even lucht nodig

Fiets je regelmatig met te zachte banden? Zonde, want met harde banden fiets je meer ontspannen en ook voor de conditie van je fietsbanden is het beter. Met de juiste bandenspanning voel je onderweg minder weerstand en rollen je banden een stuk soepeler over de weg. Ook slijten fietsbanden minder snel, is de kans op een lekke band aanzienlijk kleiner en fiets je harder als je band niet te zacht is. Haal daarom regelmatig de fietspomp voor de dag en zorg goed voor je fietsbanden.

Elektrische fiets Trek FX+ 2

Voor e-bikes, elektrische bakfietsen en speed pedelecs is een juiste bandenspanning van groot belang. En wel om de volgende redenen:

Gewicht

Elektrische fietsen wegen doorgaans meer dan gewone fietsen. Dit komt vooral door de accu en de motor. Door het extra gewicht komt er meer druk op de banden, waardoor ze harder moeten zijn om prettig te fietsen.

Duurzaamheid

Als je regelmatig je banden oppompt, slijten ze minder snel en is de kans op een lekke band kleiner. Je verlengt dus de levensduur van je fietsbanden als je ze regelmatig oppompt

Snelheid

Op een elektrische fiets rij je gemiddeld genomen sneller dan op een gewone fiets. Bij een hogere bandenspanning voel je minder weerstand tussen asfalt en wiel, zodat je ook moeiteloos de kilometers wegtrapt bij hogere snelheden.

Veiligheid

Bij hogere snelheden kan een zachte band ervoor zorgen dat je minder controle hebt over je fiets. Dit is met name bij speed pedelecs merkbaar. Met de juiste bandenspanning heb je een betere wegligging en daardoor meer grip op je fiets.

De juiste bandenspanning voor e-bikes, bakfietsen en speed pedelecs

Hoe hard moet een fietsband eigenlijk zijn? Bij de meeste fietsen is de ideale bandenspanning tussen de 3 en 4 bar. Dit is een brede marge, want het verschilt per type fiets en type band. Hoe breder de band, hoe minder bar erin gaat.

Heb je bijvoorbeeld een speed pedelec met brede banden (zoals de Stromer en Riese & Müller speed pedelecs), dan gaat er ongeveer 3 bar in. Heb je een e-bike, dan ligt het gemiddeld rond de 3,5 à 4 bar. Bij bakfietsen is de ideale bandenspanning tussen de 3 en 3,5 bar. Fatbikes hebben uitzonderlijk brede banden, daarom gaat daar ongeveer 2 bar in.

Fiets je regelmatig op onverharde wegen? Hou dan een iets lagere bandenspanning aan, zodat je meer grip hebt.

De beste luchtdruk wordt op de meeste buitenbanden aangegeven

Tip: wil je zeker weten dat je de juiste bandenspanning kiest? Op de zijkant van je fietsbanden staat hoeveel bar erin kan. Twijfel je? De JUIZZ-specialisten helpen je graag op weg. 

De verschillende soorten fietsventielen

Fietsventielen. Ze zijn misschien klein, maar van groot belang. Dankzij een fietsventiel kan je namelijk de juiste bandenspanning regelen. Er zijn 3 verschillende soorten:

Dunlop ventiel (of Hollands ventiel)

De meeste e-bikes hebben een Dunlop ventiel. Het grootste voordeel is dat elke standaard fietspomp op dit ventiel past. Je herkent dit ventiel direct aan het ringetje, dat het gaatje in de zijkant van het ventiel afsluit.

Dunlop (of Hollands) ventiel

Presta ventiel (of Frans ventiel)

Het Presta ventiel is smaller dan het Dunlop ventiel en wordt vaak gebruikt op racefietsen. Draai de vergrendeling aan de bovenkant los voordat je gaat pompen, zo kan er lucht in of uit de band. Deze ventielen kunnen vaak veel druk aan. Voor een Frans ventiel heb je een speciale fietspomp (of een verloopstuk) nodig.

Presta (of Frans) ventiel

Schrader ventiel (of autoventiel)

Je vindt het Schrader ventiel doorgaans op mountainbikes en auto's. Ook bakfietsen hebben geregeld een Schrader ventiel. Kenmerkend aan dit type ventiel is dat deze breed is en vlak aan het uiteinde. De pin in het midden moet worden ingedrukt om lucht in of uit de band te laten stromen. Heb je een gewone fietspomp? Dan heb je een verloopstuk nodig om de band op te pompen.

Tip: zorg ervoor dat je de juiste pomp (of verloopstuk) hebt voor het type ventiel op je fiets. Zo heb je altijd lucht bij de hand als het nodig is. 

Pomp je banden niet te hard op

Ben je je fietsbanden aan het oppompen, let dan op dat je op tijd stopt. Dit zijn de nadelen van te veel bandenspanning:

Minder comfort

Bij te harde banden voel je hobbels en kuilen veel beter. Hierdoor fiets je minder comfortabel. Als je iets speling op de banden hebt, vangt deze schokken en oneffenheden onderweg beter op. Stop dus op tijd met pompen.

Minder grip

Hoe harder je de banden oppompt, des te ‘ronder’ ze worden. Hierdoor hebben de banden minder contact met het wegdek, waardoor je mogelijk verminderde grip hebt. Dit merk je vooral als je op natte of gladde oppervlakken fietst.

Verhoogd risico op lekke banden

Ook bij te harde banden is de kans op zo’n vervelende lekke band groter. Bij verhoogde spanning in de band prikken scherpe voorwerpen makkelijker door het rubber.
Slijtage. Bij te hard opgepompte banden vangt het midden van de band de grootste druk op. Hierdoor slijt dit deel van de band sneller. Zonde natuurlijk.

Lekke band? Geen probleem!

Een lekke band is vervelend, maar gelukkig vrij eenvoudig te repareren. Als je handig bent, kan je met het juiste gereedschap zelf je band plakken. Laat je dit liever doen? De JUIZZ-monteurs repareren je band zo snel mogelijk. Kan je niet naar JUIZZ komen, dan komt JUIZZ met de servicebus bij je aan huis. Voor je het doorhebt, geniet je weer volop van je fiets. 

Met JUIZZ fiets je fluitend op de beste banden

Hoe goed je ook pompt, soms is je fiets toe aan nieuwe banden. Het kan natuurlijk ook dat je toe bent aan een nieuwe elektrische fiets. Kom langs bij JUIZZ voor advies of onderhoud. Ook ben je van harte welkom om een proefrit te maken op je favoriete e-bike, speed pedelec of elektrische bakfiets.

Bekijk alle elektrische fietsenMeer e-bike blogs