JUIZZ Kennisbank

Speed Pedelec Wet en Regelgeving

Het was zo eenvoudig in ons kleine kikkerlandje

Een snorfiets mag maximaal 25 km/u en daarbij hoef je geen helm op, een bromfiets mag maximaal 45 km/u en daarbij moet je wel een helm op.

Toen was daar de e-bike. Even wennen, maar het viel allemaal mee. Omdat de e-bike enkel ondersteunt en dus niet rijdt als je zelf niet trapt, hoeft hij geen kentekenplaat en is een verzekering niet noodzakelijk.

De evolutie ging door en daar was de high speed e-bike, beter bekend als de speed pedelec. Deze e-bike ondersteunt tot 45 km/u, de maximale snelheid van dit type elektrische fiets is hetzelfde als die van een bromfiets in Nederland. Deze fiets maakt het de wetgevers toch wel lastig, wat resulteert in wisselende en daardoor onduidelijke regels.

Sinds 1 januari 2017 is alles anders en bestaat er een duidelijke wet- en regelgeving voor de speed pedelec.

Nou ja, duidelijk?

speed pedelec regels 2020

Wij worden bestookt met vragen van onzekere rijders die graag aan de regeltjes willen voldoen, voor de veiligheid en natuurlijk om een boete te voorkomen. De belangrijkste vragen beantwoorden wij hieronder.

Moet ik een rijbewijs hebben voor een speed pedelec?

Voor de wet is een speed pedelec een bromfiets geworden en dus is een bromfietscertificaat verplicht, het AM-rijbewijs. Als je een auto- of motorrijbewijs hebt, heb je vanzelf ook het bromfietscertificaat. De minimale leeftijd om op een speed pedelec te mogen rijden is dus 16 jaar.

Moet ik een helm op? Zo ja, wat voor helm dan?

Ja, in Nederland is een speciaal type fietshelm verplicht. Er is een nieuwe norm gesteld voor de speed pedelec helm, de NTA 8776. Deze is sinds 8 augustus 2016 bekend en er staat precies in omschreven waar de helm tenminste aan moet voldoen.

Racefiets- of mountainbikehelmen zonder dit keurmerk voldoen dus niet. Een helm die voldoet aan NTA 8776 lijkt op een fietshelm, hij is licht, heeft goede ventilatie en is comfortabel om te dragen. Daarnaast is hij berekend op hogere valsnelheden en beschermt een groter deel van het hoofd. Omdat de norm nog zo jong is hebben de fabrikanten de helm nog niet af op 1 januari 2017.

Er is een flinke strijd gaande wie straks als eerste de speciale helm kan aanbieden, de verwachtingen zijn nu dat de speed pedelec helm vanaf half februari in de winkels ligt. Overigens is een helm die voldoet aan zwaardere eisen, zoals de ECE 22.05-norm voor de bromfietshelm, ook toegestaan.

helm dragen verplicht speed pedelec

Moet er een kentekenplaat op een speed pedelec?

Ja, dat moet. Met ingang van 1 januari 2017 moeten alle speed pedelecs worden voorzien van een gele kentekenplaat. De RDW (Rijksdienst voor Wegverkeer) zal alle geregistreerde eigenaars actief aanschrijven en neemt de kosten voor het omruilen van de kentekenplaten voor zijn rekening. Er is sprake van een overgangsperiode van 6 maanden, daarna zal er bekeurd worden als een speed pedelec geen gele kentekenplaat voert.

Ik heb al een speed pedelec, wat gebeurt er nu?

Huidige speed pedelecs krijgen een bromfietskenteken (gele plaat). Dat zorgt ervoor dat voor alle speed pedelecs dezelfde regels gelden en dat ze ook allemaal sneller dan 25 km/h mogen rijden. Als uw speed pedelec bij de RDW is geregistreerd, krijgt u tussen 1 januari en 1 februari een brief van de RDW. Daarin informeert de RDW eigenaren van speed pedelecs over de nieuwe regels.

 

Ik wil een speed pedelec kopen.

Als u voor 1 januari een speed pedelec koopt of heeft gekocht, krijgt deze een blauwe (snorfiets) kentekenplaat. Ook als u voor of na 1 januari 2017 een eerder gekentekende speed pedelec koopt omdat het een demomodel of een tweedehands fiets is, kan de speed pedelec een blauwe snorfietskentekenplaat hebben. Uw speed pedelec moet dan ook een gele bromfietskentekenplaat krijgen voor 1 juli 2017.

Speed Pedelec Merken.

Ik houd liever mijn blauwe kentekenplaat, mag dat?

Ja, dit mag tot 1 juli 2017. Maar houdt u er wel rekening mee dat, zolang u met een blauwe kentekenplaat rijdt, de regels voor snorfietsen van kracht zijn.
Vanaf 1 juli 2017 mag u alleen op de openbare weg met uw speed pedelec als deze voorzien is van een gele bromfietskentekenplaat.

 

Wat moet ik doen als mijn speed pedelec een blauwe kentekenplaat heeft?

Wacht op de informatiebrief van de RDW. Heeft u vóór 1 maart 2017 niets van de RDW ontvangen? Bel dan met het Klant Contact Centrum van de RDW om een gele kentekenplaat aan te vragen.
Als u de brief wel heeft ontvangen, krijgt u tussen 1 mei en 17 juni 2017 automatisch een gele bromfietskentekenplaat. Kort daarna het nieuwe kentekenbewijs. Het omwisselen is kosteloos.

 

Wat moet ik doen met mijn oude blauwe kentekenplaat?

Stuur de blauwe snorfietskentekenplaat terug naar de RDW, dit is kosteloos. De adresgegevens vindt u in de brief bij de gele kentekenplaat.

 

Is tenaamstelling van mijn speed pedelec verplicht?

Ja, dat is verplicht als je met je speed pedelec op de openbare weg wilt rijden. Dit gaat precies zo in zijn werk als bij ieder ander gekentekend voertuig.

regels speed pedelec

 

Moet ik een speed pedelec verzekeren?

Ja, een WA verzekering is verplicht.

 

Ik heb al een speed pedelec, moet ik mijn verzekering straks wijzigen?

De speed pedelec is tot en met 31 december 2016 een snorfiets, een dag later is het voor de wet een bromfiets geworden. Dit zou van invloed kunnen zijn. Neem voor de zekerheid dus contact op met uw verzekeringsmaatschappij, tussenpersoon of dealer.

 

Wat is mijn plaats op de weg als ik op een speed pedelec rijd?

Omdat de speed pedelec formeel wordt gezien als een brommer gelden dezelfde regels. Een speed pedelec mag alleen op het fiets/bromfietspad of op de rijbaan en dus niet op een fietspad. Gemeenten mogen zelf bepalen waar de speed pedelec wel of niet mag rijden. Exacte voorschriften kunnen verschillen per plaats.

 

Hoe hard mag ik met een speed pedelec?

Voor een speed pedelec gelden de volgende maximumsnelheden:

  • Op de rijbaan: 45 km/h
  • Op het fiets/bromfietspad buiten de bebouwde kom: 40 km/h
  • Op het fiets/bromfietspad binnen de bebouwde kom: 30 km/h

 

Is het tijd om zelf een speed pedelec te proberen?

Er wordt veel gezegd en geschreven over de maximale snelheid van de speed pedelec. De ervaring leert dat niet met ieder model even makkelijk de 45km/u gehaald kan worden. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals type motor, versnellingsysteem en het totaalgewicht. JUIZZ heeft een zeer uitgebreid assortiment speed pedelecs. Iedere winkel heeft meerdere modellen klaarstaan voor een proefrit zodat u het zelf kunt ervaren.