Trotseer de uitdagingen van de stad op een urban bakfiets

16 January 2023 | Jacolien | 41 keer bekeken

Het is geen geheim, in de stad is een bakfiets vaak een perfect alternatief voor de auto. Met name door de verkeersopstoppingen en drukte onderweg. Toch kennen steden ook uitdagingen voor bakfietsen. Wat zijn deze uitdagingen? En welke stadsbakfietsen zijn hier het beste op ingesteld, zowel voor gezinnen als voor bedrijven? Lees verder en baan je straks moeiteloos een weg door het drukke verkeer. 

Goede remmen zijn van levensbelang op een stadsbakfiets 

In elke stad heb je talloze kruispunten. Dit betekent dat je met de bakfiets in de stad vaak remt. Veilig tot stilstand komen is van groot belang. Zeker in de drukte. De meeste elektrische bakfietsen zijn voorzien van hydraulische schijfremmen. Deze remmen werken met de druk van vloeistof en zijn uitermate geschikt voor een bakfiets. Met de hydraulische schijfremmen rem je zonder veel kracht te leveren heel soepel en stevig, ook met zware belading en bij nat weer. Sommige bakfietsen hebben mechanische schijfremmen, aangedreven door kabels. Deze techniek is voordeliger. Maar het remt ook wat zwaarder en slijt aanzienlijk sneller.

Vrouw in stad op elektrische bakfiets

Snel weg bij het stoplicht

Bij het optrekken is goede ondersteuning wel zo prettig. Zeker omdat je met de bakfiets in de stad regelmatig stilstaat, bijvoorbeeld bij het stoplicht. Kijk bij de aanschaf van je urban bakfiets daarom goed naar het vermogen van de motor. Dit staat aangegeven in Nm. Hoe hoger dit getal, des te krachtiger is de motor. Test een bakfiets daarom ook met belading als je een proefrit gaat maken. Alleen zo weet je of de bakfiets goed bij je past. 

De Carqon Cruise en de Lovens Explorer 85 zijn beide voorzien van de krachtige Bosch Cargo Line motor. Door de 85 Nm is optrekken in de stad echt een eitje voor deze bakfietsen. Met een tandje minder trek je trouwens nog steeds vliegensvlug op. Zoals bij deze Urban Arrow Family of de Lovens Explorer 65.

Tip: Lovens maakt het je graag extra gemakkelijk bij het wegfietsen. De Explorer 65 en de Explorer 85 is ook in de Automatic-versie verkrijgbaar. Deze bakfietsen schakelen automatisch. Ideaal bij het optrekken. 

Bezorg zware pakketten in de stad 

De Urban Arrow Cargo L en Urban Arrow Cargo XL zijn perfect hiervoor. Beide modellen zijn voorzien van de krachtige Bosch Cargo Line motor. Ondanks je zware lading, fiets je alsnog snel weg. Moet je onverwacht remmen? Dan sta je door de hydraulische schijfremmen ook met deze bakfietsen snel en soepel stil.

Vrouw met kind in elektrische bakfiets op zebrapad

Bezorg je juist kleinere pakketten? Kies dan voor de Urban Arrow Shorty. Op deze compacte bakfiets ben je erg flexibel en slalom je met gemak tussen het verkeer door. En de Shorty heeft nog één groot bijkomend voordeel: je kunt deze bakfiets zakelijk én privé gebruiken. Want je kan er naast pakketten ook een kind in kwijt. 

Makkelijk bewegen door de stad kan een uitdaging zijn voor de bakfiets

Een bakfiets is groter dan een gewone fiets of e-bike. Dit maakt al snel dat je minder wendbaar bent. Zoek je een bakfiets, met name geschikt voor de stad? Kies dan voor een tweewielbakfiets. Deze zijn smaller dan driewielbakfietsen en sturen een stuk directer. 

Fabrikanten denken natuurlijk ook goed na over de wendbaarheid van elektrische bakfietsen. Zoals Lovens, die het je met de kabelbesturing wel heel makkelijk maakt om door scherpe bochten te sturen of een onverwachte beweging te maken. En Urban Arrow, die door middel van de stuurstang elke stuurbeweging doorgeeft aan het voorwiel. 

Kies slim en parkeer makkelijk je bakfiets in de stad

Een elektrische bakfiets zet je in de stad veel makkelijker weg dan een auto. Toch is het formaat van een bakfiets wel wat anders dan van een normale fiets of e-bike. Denk er daarom bij het parkeren altijd aan dat je andere voetgangers niet hindert. 

Bakfiets geparkeerd

Gelukkig maakt de Urban Arrow Shorty parkeren wel heel makkelijk voor je. Deze fiets is zo compact, dat je ‘m bijna overal zonder problemen kwijt kan. 

Tip: tweewielbakfietsen zijn doorgaans smaller en parkeer je daarom makkelijker op de stoep dan driewielbakfietsen.

Veiligheid voorop, zeker in de stad

Natuurlijk wil je je kinderen zo goed mogelijk beschermen. Daar helpt het materiaal en de vorm van de bak voor een groot deel aan mee. Zo worden de bakfietsen van Urban Arrow, Carqon en Lovens gemaakt van EPP. Van dit materiaal worden ook helmen gemaakt en het kan dus tegen een stootje. Carqon heeft daarnaast een hoog paneel aan de achterkant van de bak bevestigd voor extra bescherming van de nekjes. 

In de stad heb je daarnaast niet altijd even veel tijd en ruimte om rustig te laden en te lossen. Bij de Carqon bakfietsen stappen je kinderen veilig en snel in en uit door het iconische zijdeurtje.

kind in carqon elektrische bakfiets

Tip: denk goed na over de beveiliging van je elektrische bakfiets. Bakfietsen zijn bij dieven erg geliefd. En in de stad zijn meer dieven actief. Koop daarom een goed slot en verzeker je bakfiets tegen diefstal. Wil je graag nóg meer zekerheid? Kies dan voor lease, dan ben je automatisch goed verzekerd. 

Welke stadsbakfiets past het best bij je?

Je hebt vast al een voorkeur. Plan snel een afspraak en maak een proefrit bij JUIZZ. Dan ervaar je zelf welke elektrische bakfiets je fijn vindt. Heb je vragen over elektrische bakfietsen? De JUIZZ-adviseurs geven je graag persoonlijk advies.