Elektrische bakfiets op het oog? Hier moet je op letten

8 November 2022 | Wessel | 10585 keer bekeken

In je zoektocht naar een goede elektrische bakfiets ben je misschien al een aantal modellen tegengekomen. De verschillen tussen de bakfietsen vallen niet allemaal direct op. Toch zijn het er nog best wel wat. Dat ontdek je zodra je weet waar je naar moet kijken. Overweeg je een Lovens, Urban Arrow of Carqon bakfiets te kopen? Of heb je nog geen merk in gedachten? Lees deze blog en bekijk de video. Dan weet je precies waar je op moet letten bij het uitkiezen van een elektrische bakfiets.

Bekijk de video

E-bike-expert Emilio legt in deze video uit wat elektrische bakfietsen typeert. En hij benoemt de verschillen tussen onze populairste elektrische bakfietsen.

Aandachtspunten bij het uitzoeken van een elektrische bakfiets

Wat moet er sowieso op je lijstje staan als je een elektrische bakfiets gaat uitzoeken? We zetten de belangrijkste aandachtspunten uit de video voor je op een rij. En de voornaamste verschillen tussen de Lovens, Urban Arrow en Carqon. Onderaan vind je een totaaloverzicht met de overeenkomsten en verschillen per model

2 of 3 wielen?

Bakfietsen met 2 wielen sturen zoals je gewend bent van gewone fietsen. Je stuurt met het voorwiel. Van het gewicht van de bak heb je tijdens het sturen geen last. Het maakt je wendbaarder en een draai aan het stuur soepeler. Dat is vooral prettig in krappe bochten en bij het parkeren. Bakfietsen met 3 wielen sturen zwaarder dan tweewielers, maar zijn doorgaans wel stabieler. Lees hier meer over de verschillen tussen bakfietsen met 2 en met 3 wielen.

De verschillen tussen de merken

De Carqon Cruise, Urban Arrow Family en Lovens Explorer zijn alledrie bakfietsen met twee wielen.

Kind met helm in elektrische bakfiets Lovens Explorer

De Lovens Explorer heeft een hoge bak. Meer uitzicht voor je kinderen!

De bak

Hoe hoger de bak, hoe hoger je kinderen zitten. Zo hebben ze meer overzicht over de weg. En het voelt veiliger. Een lage bak heeft als voordeel dat de fiets als geheel compacter is. Daarnaast is het makkelijker voor je kinderen om in- en uit te stappen.

De verschillen tussen de merken

De Carqon Cruise is kleiner en heeft een lage bak. De Urban Arrow Family is langer en heeft een diepe bak die laag bij de grond zit. De bak van de Lovens Explorer heeft wat meer afstand van het wegdek en is hoger.

De bank

Niet iedere bakfiets heeft een bank met een rugleuning. Dat hoeft niet meteen te betekenen dat het niet lekker zit. Vaak maakt het materiaal van de bak het ruimschoots goed. 

De verschillen tussen de merken

De Carqon Cruise heeft een houten bank. Een kussen is los te koop. De Urban Arrow heeft geen rugleuning, maar zit wel zacht. De Lovens Explorer heeft standaard een bank en rugleuning met zachte bekleding.

Accessoires

Voor iedere bakfiets zijn accessoires verkrijgbaar. Zo kan je de capaciteit van de bak uitbreiden met een tweede bank. Met een Maxi Cosi adapter of peuterschaal is het mogelijk om de allerkleinsten te vervoeren. En dankzij een regenhuif of afdekhoes zijn je kinderen of de hele fiets beschermd tegen de regen. Bekijk hier alle bakfietsaccessoires van JUIZZ.

De verschillen tussen de merken

Wil je meer dan 2 kinderen vervoeren? Voor de Urban Arrow en Lovens Explorer kan je een extra bank aanschaffen (voor de Lovens in bruin en zwart). De Carqon Cruise kan niet worden met een tweede bank. Voor alle modellen zijn een regenhuif en afdekhoes verkrijgbaar.

Vrouw bestuurt elektrische bakfiets Urban Arrow met regenhoes

Middenmotor

Fiets je regelmatig op heuvelachtig terrein? Dan is het verstandig om voor een bakfiets met krachtige middenmotor te gaan, zoals de Bosch Performance Line. De Bosch Cargo Line is vooral handig als de bak zwaar beladen is. Fiets je vooral over vlakke of licht hellende wegen? Dan zijn de Bosch Active Line en Bosch Active Line Plus geschikt.

De verschillen tussen de merken

De Carqon Cruise is alleen met de Bosch Cargo Line middenmotor verkrijgbaar. Heb je aan wat minder power voldoende? Zowel de Urban Arrow Family als de Lovens Explorer zijn er ook met een Bosch Active Line Plus en Performance Line middenmotor.

Accu

Hoe meer wattuur (Wh), hoe meer kilometers. Je werkelijke actieradius is afhankelijk van veel factoren. Zo kom je verder als je een lage ondersteuningsstand kiest.

De verschillen tussen de merken

Bij de Carqon Cruise en Lovens Explorer kan je kiezen tussen een 400 Wh en een 500 Wh accu. De Urban Arrow Family is alleen met een accu van 400 Wh verkrijgbaar. Bij de Carqon Cruise kan je een tweede accu installeren, zodat je de actieradius verdubbelt.

Man met elektrische bakfiets Carqon Cruise

Riemaandrijving en (traploze) versnellingsnaaf

Fietsen, ook bakfietsen, worden steeds vaker uitgevoerd met een riemaandrijving. Dit vervangt de traditionele ketting. Riemaandrijving heeft als belangrijkste voordeel dat je het nauwelijks hoeft te onderhouden. Daarnaast fietst het wat lichter dan een ketting.

Ga je voor een derailleur- of naafversnelling? Naafversnelling is een ingebouwd systeem, en is daarom niet gevoelig voor stof en vocht. Dat maakt een onderhoudsbeurt bijna overbodig. Een naafversnelling kan ook worden gecombineerd met traploos schakelen. Zo kies je in een vloeiende beweging de gewenste versnelling.

De verschillen tussen de merken

De Carqon Cruise, Lovens Explorer en Urban Arrow Family zijn allemaal uitgevoerd met riemaandrijving en een traploze versnellingsnaaf.

Stuur- en rijgedrag

Bij tweewielbakfietsen stuur je het voorwiel aan met een stang- of kabelverbinding. Met een stang stuur je heel direct. Bij een kabelverbinding zit er wat vertraging in de overbrenging. Het is dan mogelijk om net iets scherpere bochten te maken.

Is de bakfiets voorzien van een voorvorkveer? Dan worden oneffenheden in de weg of een drempel wat beter opgevangen.

Ook het remsysteem is bepalend voor het rijgedrag. De meeste elektrische bakfietsen worden uitgevoerd met schijfremmen. Die zijn onderhoudsarm en krachtig, ook als het regent.

De verschillen tussen de merken

De Urban Arrow Family heeft een voorwiel met stangverbinding en geen voorvorkvering. De Lovens Explorer en Carqon Cruise zijn uitgevoerd met een kabelverbinding en hebben wel een voorwiel met voorvorkvering.

Alle verschillen in één oogopslag

De Lovens Explorer, Urban Arrow Family en Carqon Cruise hebben op het eerste gezicht misschien veel gemeen, er zijn ook verschillen. Spot ze allemaal in dit overzicht. Past het niet in je scherm? Scroll of swipe horizontaal om alle merken te kunnen zien.

 Lovens ExplorerUrban Arrow FamilyCarqon Cruise
Aantal wielen222
BakHoogDiepCompact
Capaciteit2 (3 met voorbank)2 (4 met voorbank)2
BankBekleed, met rugleuningZacht, zonder rugleuningHout, kussen verkrijgbaar
Extra bankAccessoire (bruin en zwart)AccessoireNiet mogelijk
RegenhuifAccessoireAccessoireAccessoire
AfdekhoesAccessoireAccessoireAccessoire
Maxi CosiMet adapterMet adapterMet adapter
MotorBosch Active Line Plus, Performance Line of Cargo LineBosch Active Line Plus, Performance Line of Cargo LineBosch Cargo Line
Accu400 of 500 Wh400 Wh400 of 500 Wh, extra accu mogelijk

Aandrijving

RiemRiemRiem

Versnellingssysteem

Traploze versnellingsnaafTraploze versnellingsnaafTraploze versnellingsnaaf
RemmenHydraulische schijfremmenHydraulische schijfremmenHydraulische schijfremmen
StuursysteemKabelverbindingStangverbindingKabelverbinding

Wil je de verschillen zelf ervaren?

Alleen door een elektrische bakfiets zelf te testen, ontdek je of hij bij je past. Plan je proefrit in of loop binnen bij een JUIZZ-winkel bij jou in de buurt. Je vindt er bijvoorbeeld de Lovens Explorer, Carqon Cruise en Urban Arrow Family. Willen je kinderen de bakfiets ook testen? Neem ze gerust mee!

Bekijk alle elektrische bakfietsenMeer e-bike blogs