Dilemma: koop je een elektrische bakfiets op 2 wielen of op 3 wielen?

8 November 2022 | Jacolien | 478 keer bekeken

Je zoekt een nieuwe elektrische bakfiets. Leuk! En tegelijkertijd ook lastig. Want welke bakfiets kies je? Waar let je op? Er zijn zóveel verschillende soorten, merken en opties.

Wil je een elektrische bakfiets op 2 of op 3 wielen? Welke variant past bij jou? Wat zijn de voor- en nadelen van beide opties? Na het lezen van deze blog weet jij precies of je voor de tweewielbakfiets of de driewielbakfiets moet gaan. 

Eerst de meest populaire variant: de elektrische bakfiets op 2 wielen

Waarom is de tweewielbakfiets zo gewild? Heel simpel. Een elektrische bakfiets op 2 wielen fietst soepel en is vaak wat smaller. Daardoor is de tweewieler wendbaar en lekker licht. Dit maakt hem ideaal voor het drukke (stads)verkeer en voor langere afstanden. Wil je de kinderen wegbrengen en daarna door naar je werk? Dan is een tweewielbakfiets echt iets voor jou.

bakfiets met twee wielen lovens bakfiets

Een kleine draai is al genoeg om een scherpe bocht te maken. Dit komt doordat het stuur via een stang of kabel direct in verbinding staat met het voorwiel. De stang reageert heel direct, bij een kabel gaat dit iets vloeiender. Hierin is geen goed of fout, dit is een persoonlijke keuze. Bij een driewielbakfiets werkt het sturen in de bocht overigens anders. 

Fietsen op een elektrische bakfiets met 2 wielen is het meest vergelijkbaar met een gewone fiets. Je hebt hetzelfde evenwicht, alleen de lengte van de tweewielbakfiets is wat langer. Fiets je langzaam, dan heb je minder stabiliteit. 

Wanneer ga je voor een elektrische bakfiets op 3 wielen? 

Zoek je een bakfiets met flink wat ruimte? Richt je pijlen dan eerst op de driewielbakfiets. Hierop zitten vaak de grootste bakken. Zo fiets je met een gezellige club kinderen naar de speeltuin. Ook een flinke lading aan boodschappen of spullen vervoer je makkelijk. En hoe vol de bak ook zit, een elektrische bakfiets op 3 wielen is altijd stabiel bij lage snelheden. Sta je stil, bijvoorbeeld bij een verkeerslicht? Dan blijf je gewoon rustig op je zadel zitten. 

bakfiets met drie wielen babboe bakfiets

Fietsen op een elektrische driewielbakfiets is wel even wat wennen Door de 3 wielen fiets je namelijk anders dan op een tweewieler. Je draaicirkel in bochten is wat groter. En het stuurt wat zwaarder. Maar laat het je niet tegenhouden. Na een paar minuten en uitdagende manoeuvres ben je eraan gewend.

Voor het gemak de eigenschappen van beide varianten op een rij:

 Elektrische tweewielbakfiets (enkelsporig)Elektrische driewielbakfiets (dubbelsporig)
Grootte bakDoorgaans compactDoorgaans ruim
Gemaakt voorVervoer van kinderen, boodschappen, spullen, pakketjes en dierenVervoer van kinderen, boodschappen, spullen, pakketjes en dieren
RijbelevingWendbaar, soepel en lichtStabiel en ontspannen
Geschikt voorStadsverkeer en langere afstandenZwaarder vervoer en kortere afstanden
StabiliteitMinder stabiel bij langzaam rijdenDoor de 3 wielen erg stabiel bij langzaam rijden en stilstand

Kies je voor 2 of 3 wielen als je een elektrische bakfiets zakelijk aanschaft?

Ook zakelijk is een elektrische bakfiets ideaal. Ga je voor 2 of 3 wielen? De volgende twee vragen zijn belangrijk bij deze keuze. Wat is de locatie van je bedrijf? En waarvoor gebruik je de elektrische bakfiets?

Zit jouw bedrijf in het centrum of in een ander druk gebied? Dan fiets je soepeler door het verkeer op een tweewielbakfiets. Kies ook voor 2 wielen als je de elektrische bakfiets vooral gebruikt voor het overbruggen van lange afstanden. Vervoer je zware of grote pakketten? Dan fietst een elektrische bakfiets op 3 wielen juist prettiger. Op een driewieler past een grotere bak, waardoor je meer pakketten tegelijk bezorgt. Ook heb je veel aan de extra stabiliteit die deze fiets geeft. Helemaal als de bak flink vol is.

En wil je een vrije invulling geven aan je zakelijke bakfiets? Kies dan bijvoorbeeld voor een flatbed, de bakfiets zonder bak. Jij bepaalt zelf wat je vervoert én hoe! 

Carqon-Flatbed-zonder-bak-bakfiets.jpg

Zelf het verschil tussen een elektrische bakfiets op 2 en 3 wielen ervaren? 

Plan een proefrit bij JUIZZ. Wil je alvast een voorproefje? Bekijk hier alle elektrische bakfietsen.