Beginnende bakfietser? Ga veilig op pad met deze handige tips

12 January 2023 | Jacolien | 53 keer bekeken

Heb je nog niet eerder op een elektrische bakfiets gezeten? Geen zorgen, het is en blijft een fiets. Toch roept het vaak vragen op. Hoe werkt een bakfiets? Hoe voelt de balans? Is het remmen anders omdat je zwaarder bent? Mag je overal parkeren? Een goede voorbereiding is het halve werk. Lees daarom onderstaande bakfiets tips en trap straks veel blije kilometers weg. 

Tip 1. Hou rekening met de omvang en het gewicht van de elektrische bakfiets

Op een bakfiets ben je langer en breder dan op een gewone fiets of e-bike. Dit merk je vooral bij smalle doorgangen, scherpe bochten en bij het keren van de fiets. Je draaicirkel is simpelweg groter. 

Je neemt meer gewicht mee op een elektrische bakfiets. Fiets je omlaag, dan zet je meer remkracht in (verderop in dit artikel meer hierover). Fiets je omhoog, dan kost het juist meer trapkracht. Gelukkig merk je hier door de trapondersteuning weinig van. Hoe krachtiger de motor, des te makkelijker je vooruit gaat.

Tip: wil je een scherpe draai maken met een driewielbakfiets? Til met je ene hand de bagagedrager op en draai de bakfiets op beide voorwielen. Met de andere hand stuur je ondertussen. 

Tip 2. Test het verschil tussen een elektrische bakfiets met 2 wielen en met 3 wielen

De balans op beide soorten bakfietsen is verschillend. Zoek vooraf daarom goed de verschillen tussen een bakfiets op 2 en 3 wielen uit. En test zelf wat je fijner vindt. Zo weet je zeker dat je een nieuwe bakfiets kiest die bij je past.

Vrouw in Babboe Carve Elektrische Bakfiets op plein

Op een tweewielbakfiets rij je nagenoeg hetzelfde als op een normale fiets. Je legt heel makkelijk lange afstanden af. Heb je nog maar weinig snelheid, dan ben je minder stabiel.

De balans op een driewielbakfiets voelt in het begin juist wat logger. Voor het evenwicht is het belangrijk dat je het gewicht op de bakfiets goed verdeelt. Ga rustig door de bochten en hang niet tegen met je lichaam. Let extra op bij hobbelige wegen en pak drempels met de bakfiets recht. En geen zorgen, ook een driewielbakfiets went snel. 

3. Veiligheid in de bak staat voorop

Kinderen zijn vaak lekker ondernemend. Leuk, maar niet in de bakfiets. Zorg er daarom voor dat ze rustig in de bak zitten. Veilig vastgemaakt in de driepuntsgordels. En geen handjes buiten de bak, zo voorkom je ellende met paaltjes en spaken. Voor baby’s en kleine peuters zijn er overigens speciale zitjes of adapters

Kind met helm in Carqon Elektrische Bakfiets

Is een helm voor je kinderen in de bak verplicht? Nee. Mocht er iets gebeuren, dan vangen de zijpanelen en het frame van de bakfiets de val voor een groot deel op. Natuurlijk zijn kinderhoofdjes met een helm nog beter beschermd. De keuze voor het wel of niet dragen van een helm laten ouders vaak afhangen van de omgeving waarin ze fietsen.

4. Maak optimaal gebruik van je remmen

Een elektrische bakfiets met en zonder lading is zwaarder dan een gewone (elektrische) fiets. Dat heeft gevolgen voor je remweg. Gebruik je remmen op de juiste manier en zorg ervoor dat je veilig tot stilstand komt. Koop je een bakfiets met hydraulische schijfremmen, dan is het remmen al een stuk eenvoudiger omdat deze fijngevoeliger zijn. 

Bij een tweewielbakfiets heb je een voorwielrem en een achterwielrem. Rem niet alleen met je voorwielrem, maar verdeel dit. Vooral als je veel vaart hebt. Een driewielbakfiets heeft twee voorwielremmen en één achterwielrem. Het is belangrijk dat beide voorwielen gelijkmatig remmen, anders trekt de bakfiets naar één kant. Is dit bij jouw bakfiets aan de orde? Laat het remsysteem dan nakijken door een specialist. Dit is veiliger voor jezelf, je kostbare lading en voor andere weggebruikers. 

5. Let goed op waar je de bakfiets parkeert

Een bakfiets van maximaal 1 meter breed wordt gezien als een gewone fiets. Je mag dus op de stoep of in een berm parkeren, zolang je hierbij geen voetgangers of andere weggebruikers hindert. Is je bakfiets breder dan 1 meter, dan mag je deze ook parkeren op een parkeerplaats voor auto’s. Waar je ook parkeert, zorg er in ieder geval voor dat je bakfiets altijd goed zichtbaar is.

Tip: koop een goed slot, elektrische bakfietsen zijn erg geliefd!

6. Wees goed zichtbaar met de juiste verlichting 

Voor bakfietsen gelden bij verlichting dezelfde regels als voor gewone (elektrische) fietsen. De basis is dat je tweewielbakfiets voorzien moet zijn van een wit of geel voorlicht en een rood achterlicht. Een driewielbakfiets moet door de breedte voorzien zijn van 2 voorlichten, wit of geel. 

Een rode reflector zit achterop, dit mag geen driehoek zijn. Op de velgen of banden moeten witte of gele reflectoren zitten en op de trappers 4 gele reflectoren. Extra verlichting is niet toegestaan. Denk bijvoorbeeld aan gezellige verlichting voor de bak. De uitgebreide regels van de Rijksoverheid lees je hier

7. Hou je aan de geldende verkeersregels

Voor bakfietsen gelden dezelfde verkeersregels als voor normale (elektrische) fietsen. Je bent met de bakfiets welkom op alle fietspaden. Dus ook de voor het fietsverkeer opengestelde eenrichtingswegen, voetpaden en busbanen. Ook mag je met de bakfiets aan de rechterkant van de weg langs stilstaande auto’s fietsen. 

Vrouw met kinderen in bakfiets op de weg

Is je bakfiets breder dan 75 cm, dan mag je ook op de rijbaan fietsen. Zelfs als er sprake is van een verplicht fietspad langs de betreffende rijbaan.

Gouden tip

Test je nieuwe elektrische bakfiets voordat je de kinderen of bagage meeneemt. Pak verschillende bochten, klein en groot. Schakel en rem. Fiets op verschillende wegen, binnen en buiten de bebouwde kom. Probeer de standen van de elektrische trapondersteuning en pak heuveltjes mee. Zo raak je vertrouwd met je nieuwe bakfiets. En ga je goed voorbereid en veilig met je kind(eren) op pad. 

Volg bovenstaande tips en maak een proefrit!

Fietsen op een bakfiets is niet lastig. Plan een proefrit en test verschillende elektrische bakfietsen. De JUIZZ-adviseurs helpen je graag bij je keuze en leggen je duidelijk uit hoe alles werkt.